
و اما بنعمه ربک فحدث «ضحی/11»
و نعمتهای پروردگارت را بازگو کن
ذکر نعمت هایی که خداوند یه اتسان داده است باغث می شود که :
1- فرد در مقام عبودیت به تکامل برسد .
2- همچنین باعث اثرات اجتماعی خواهدشد و،
3- آرام بخشی به روح و جان خود فرد هدیه خواهد کرد.
در حقیقت یاد آوری نعمت های خداوند موجب می شود که فرد کمتر شکوه و گلایه کند و به کمبود ها فکر نکند .
از سلامتی خود و تواناییهایی که دارد احساس امید می کند و به خاطر نداشتن یا از دست دادن چیزی ناراحت نمی شود و احساس ناامیدی نمی کند .
سختیها و طوفانهای زندگی را راحت تر قبول کرده و بهتر در مقابل آن ها برخورد می کند .
در نتیجه اضطراب وناراحتی از این افراد دور می شود. مشکلات زندگی امتحان الهی است، باید با صبر و تحمّل از این آزمون موفق به در آیید؛ به ظاهر قضیه نگاه نکنید.
به نتایج معنوی و آثار اخروی رویدادهای زندگی خویش نیز توجه داشته باشید. زندگی همیشه با رنج و مشکلات آمیخته است. و اساساً مشکلات در زندگی نوعی آزمون الهی است. خداوند در قرآن می فرماید:
«وَ لَنَبْلُوَنَّکُمْ بِشَیْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَ الْجُوعِ وَ نَقْصٍ مِنَ الْأَمْوالِ و... لِیَبْلُوَکُمْ أَیُّکُمْ أَحْسَنُ عَمَلاً؛ شما را با اندکی از ترس، گرسنگی و آفت در مال ها و جان ها و میوه ها می آزماییم... تا معلوم گردد که چه کس عمل شایسته انجام می دهد».
در روایت نیز آمده است که:
«ان الله اذا احبَّ عبداً غطَّهُ فی البلاء غطّاً؛ خداوند وقتی بنده ای را دوست بدارد، او را با سختی ها و مشکلات مواجه می سازد» لذا می بینیم پیامبران و اولیای الهی بیش از دیگران در زندگی خود با مشکلات روبرو بوده اند.
از این منظر، سختی و مشکلات زندگی زمینه ترقّی و رشد معنوی است و باید شما خوشحال باشید که خداوند شما را شایستة این مقام دانسته است. هستند افرادی که هیچ مشکل اقتصادی ندارند و به ظاهر افراد خوشبخت به نظر می رسند امّا در واقع زندگی شان سراسر پوچ و بی معنا است و هیچ نتیجه و پاداش اخروی ندارند. از همین روز رسولخدا فرمود:
«الفقر فخری».